Byarkivet besitter et rikholdig materiale som kan bidra til å gi et spennende innblikk i Stavangers historie. Her finner du et lite utvalg presentasjoner.
Nettutstillinger

Potetferie
Månedens slipp for oktober: Potetferie I disse dager er det mange som har høstferie. Tidligere ble denne kalt potetferie. Opprinnelsen til høstferien var å gi barna skolefri slik at de kunne hjelpe til på gårdene med innhøstingen av poteter. Potetferie var allerede i mellomkrigstiden et etablert begrep, men har røtter lengre tilbake. I mellomkrigsårene kunne…

Byutvidelser
Stavanger kommune har blitt utvidet en rekke ganger. Første byutvidelse skjedde i 1848, og den siste i 2020 da kommunene Finnøy og Rennesøy ble slått sammen med Stavanger fra 1. januar. 1.januar 1849 1.januar 1867 1.januar 1879 1.januar 1906 1.januar 1924 1.januar 1965 1.januar 2020

Viking fotballklubb
Viking ble dannet i Stavanger den 10. august 1899. Stiftelsesmøtet ble avholdt i Martin Egelands hus, et auksjonslokale i Verksgata 14 på hjørnet mellom Verksgata og Fiskepiren. Lauritz Rosnæs fikk vervet som klubbens første formann. Forsamlingen vedtok klubbflagg, kontingent, drakten (som skulle bestå av en hvit trøye, grønn kalott og skjerf, og en sid, hvit…

Sankt Johannes kirke
St. Johannes kirke er en kirke på Storhaug fra 1909.

Jærbanen 140 år
Diskusjonen om å anlegge Jærbanen startet i 1860-årene. Det var Fogd A. Hansen, som i 1866 først foreslo å bygge en jernbanelinje mellom Stavanger og Egersund. Det ble øyeblikkelig møtt med begeistring, kanskje særlig fra kjøpmannshold og embetsmenn i Stavanger. Også amtet mente dette kunne bli et prosjekt av stor betydning. Før jernbanelinjen ble tatt…

Vinterleker: Skihopp
Hopprenn på Ullandhaug 4. januar 1939: Hopprenn på Ullandhaug er det mange som har hørt om. Det første, som ble arrangert i 1939, huskes kanskje best. Stavanger Skiforening ble stiftet i 1934. Tannlege Johan Forsberg, som var foreningens første formann, var både entusiastisk og oppfinnsom, og da det i tillegg kom flere skiinteresserte innflyttere, som…

Stavanger elektrisitetsverk
Kraftbehovet var økende i 1890-årene. Industriveksten var stor, og særlig hermetikkindustrien vokste. Spørsmålet om å bygge elektrisitetsverk dukket opp.

Stavanger Brannvesen
Ifølge byvedtektene i Stavanger var det fra eldre tid av “en plikt for legmenn som var friske på syn og hørsel, friske til fots, frie menn, fullvoksne og stridsføre, å delta i forsvaret av byen, både mot ytre fiender som mot brann, samt å våke over byens indre fred.” Opp gjennom årene har mange og…

Krigen i Stavanger
Stavanger Byarkiv har noen få, men likevel svært interessante fotografier, tatt både under aprildagene 1940 og i løpet av maidagene 1945. Noen av dem kan du se i denne lille nettutstillingen. Vi har også funnet en film fra krigens første dager, filmet av Gard Paulsen, den kan du se under her. Gard Paulsen Invasjon Okkupasjon Frigjøring

Kommunale badeplasser
Badedammen Badedammen er byens eldste badeplass. I referater fra bystyreforhandlinger i 1849 står det at Badedammen har vært brukt som badested i “umindelige tider”. Da kirkedepartementet solgte grunn ved Strømsteinen dette året, ble det satt opp følgende betingelse: “Badedammen paa Strømstenen må ikke opfyldes og ingen Forbygning opføres, hvorved Vandets frie Af-og Tilløb til samme…

The Tall Ships Races – Stavanger
For fjerde gang er Stavanger vertshavn for seilregattaen The Tall Ships Races når skutene ankommer Vågen dagene 26. til 29. juli 2018. The Tall Ships Races er et årlig internasjonalt arrangement for seiltrening som ble gjennomført for første gang i 1956. Arrangementet blir administrert av Sail Training International (STI) som har hovedkontor i Portsmouth, England.…

Stavanger Feriekolonier – Sanitas og Duedalen
Den 19. januar 1899 holdt lærer, senere skoledirektør, Johan Gjøstein et foredrag i Stavanger lærerforening om anbringelse av fattige skolebarn på landet i sommerferien. Den 20. februar samme år ble saken drøftet i foreningen, og fem medlemmer ble valgt til å arbeide videre med problemstillingen (lærerinnene Bertha Bærem, Anna Middelthon, Regine Thorsen og lærerne Johan…

Carl E. Buch – Optisk og mekanisk forretning
Forretningen ble startet av Oluf Glad Backe som finmekanisk og nautisk forretning i Skagen 4 i slutten av 1870-årene. Han overlot firmaet til Garman Netland i begynnelsen av 1880-årene og dro til Amerika. Firmaet ble avviklet etter noen år. Glad Backe kom tilbake rundt 1900 og startet da firmaet på ny. I 1908 døde…

Norges Dokumentarv – Minnemateriale etter 22. juli 2011
Minnemateriale etter 22.07.2011 fra Stavanger er blitt en del av Norges dokumentarv. Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register. Minnemateriale samlet i Stavanger etter terroraksjonen 22. juli 2011 er nå blitt en del av denne dokumentarven. Etter terroraksjonene 22. juli 2011 på regjeringsbygget og Utøya tok Riksarkivaren initiativ til at minnene…
Read more Norges Dokumentarv – Minnemateriale etter 22. juli 2011

Nytorget
Første fase En del av Pedersdalen (St. Peders dal, Persdalen) opprinnelig under Hetland prestegård. Området rundt Nytorget ble innlemmet i Stavanger i 1848. Slakter Idsøe kjøpte et område av prestegården her i 1830-årene (Idsøestykket, Idsøemarka) Torget Etter byutvidelsen i 1848 ble det anlagt torg her. Området utenfor kirken og skolen var flatt, mens resten var…

Skatter fra Byarkitekten
Stavanger byarkiv har i løpet av det siste halvannet året skannet det komplette tegningsarkivet til Byarkitekten; totalt 7892 tegninger. I vår lille presentasjon har vi valgt å vise noen av Stavangers mest kjente bygg, samt litt kuriosa. Brannvakt & Hotell du Nord Lagårdsveien brannstasjon Eiganes krematorium St. Svithun skole Stavanger domkirke Stavanger postkontor Stavanger sykehus…

Stemmerettsjubileet
11. juni 2013 er det hundre år siden norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn. Introduksjon Ella Kielland Martha M. Persen Anna M. Hansen Johanna Larsen Malene Tjensvold Anna Backe

Torget
I forbindelse med Arkivdagen 2012 presenterer Stavanger Byarkiv en nettutstilling om Torget. Temaet for årets arkivdag er møteplasser, og torget i Stavanger har mer enn noe annet sted i Stavanger fungert som en møteplass. Ekspansjon Byens offentlige brønn Torghandel Torvebryggen 1.mai 17.mai Nasjonal Samling Krig og okkupasjon Modernisering Tusenårsstedet

Arkitektarkiv
Tegningsarkivene etter tre av Stavangers mest sentrale arkitekter ble i 2013 digitalisert med støtte fra Norsk kulturråd. Her følger en utstilling hvor vi presenterer et utvalg av tegningene etter Lars Storhaug, Michael Slettebø og Stavangers første kvinnelige arkitekt, Sigrid Buch. Lars Storhaug Michael Slettebø Sigrid Buch

Toget går!
Folk i alle aldre deltar i 17. mai-tog over det ganske land. Sammen gjenspeiler de store deler av norsk samfunnsliv og setter sitt preg på feiringen. Vi tar her en liten kikk på hvordan 17. mai-markeringen har foregått og endret seg gjennom årenes løp. 1900 – 1920: Etter unionstiden 1930 og Nansens død Mellomkrigstiden Idrett og…

ONS gjennom 40 år
Det er duket for ONS nok en gang her i Norges oljehovedstad. Det er 40 år siden messen ble arrangert første gang i 1974. Vi finner det derfor beleilig med et lite historisk tilbakeblikk. 1974 1976 1978 1980 1982 – 1984 1986 – 1988 1990 – 1992 1994

50-tallet i farger
Byarkivet mottok tidligere i år flere flotte fargebilder fra Stavanger på 1950-tallet. Bildene var del av en gave testamentert til oss fra ekteparet Kvæstad. Her finner du et utvalg. Byen Folkeliv Handel

Stavanger Kinematografer
I Stavanger byarkiv finner du arkivet etter Stavanger kinematografer, i dag SF Kino Stavanger. Arkivet inneholder ikke bare gamle protokoller og papirer, men også platesamlingen fra den gang man viste stumfilmer og musikken måtte spilles på grammofonspiller, og mange gamle filmruller med lokale opptak gjort av den kommunale kinoen. Om kinoen Arkivliste Kinoreklame

365 dager – 365 gater
Har du noen ganger lurt på hvorfor en gate heter det den gjør? Eller hvordan din gate så ut i gamle dager? Byarkivet presenterer en ny gate hver dag de neste 365 dagene. Da vil vi hente fram et gammelt bilde fra arkivet og fortelle litt om gata og bakgrunnen for hvorfor gata fikk sitt…

Krigen i Stavanger
Den 9. april i år er det 75 år siden Tyskland innledet sin fem år lange okkupasjon av Norge. 70-årsdagen for frigjøringen markeres den 8. mai. Stavanger Byarkiv har noen få, men likevel svært interessante fotografier, tatt både under aprildagene 1940 og i løpet av maidagene 1945. Noen av dem kan du se i denne…

22. juli – fem år etter
I anledning femårsmarkeringen av 22. juli har vi valgt å vise fram noe av minnematerialet som ble samlet inn i Stavanger. Her vil dere finne eksempler på både tegninger, ord og gjenstander folk la fra seg til minne om de drepte. Det har nå gått fem år siden tragedien som rammet regjeringskvartalet og AUFs sommerleir…

Friluftsliv – 150 år med turglede
“Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land” – Thomas Heftye, DNTs stifter. Siden Turisforeningens far, Thomas Heftye, stiftet foreningen 21. januar 1868, har dette sitatet vært en rettesnor for Den Norske turistforening. Siden 1868 har DNT vært en sterk forkjemper…

Da Esbjerg kom med mat til Stavanger – juni 1945
Situasjonen i Norge under og like etter krigen var preget av mangel på alle varer. I Danmark gikk det rykter i Esbjerg om at det sto særlig dårlig til med mat i noen av byene, særlig Stavanger. På grunn av dette satte den danske motstandsbevegelsen i Esbjerg i gang en omfattende innsamlingsaksjon i byen og…