Viking fotballklubb

Viking ble dannet i Stavanger den 10. august 1899. Stiftelsesmøtet ble avholdt i Martin Egelands hus, et auksjonslokale i Verksgata 14 på hjørnet mellom Verksgata og Fiskepiren.

Lauritz Rosnæs fikk vervet som klubbens første formann. Forsamlingen vedtok klubbflagg, kontingent, drakten (som skulle bestå av en hvit trøye, grønn kalott og skjerf, og en sid, hvit bukse) og at enhver uberyktet mann over 16 år kunne bli medlem.

Klikk for større bilde

«Aar 1899 den 10de August kl. 8 var endel Herrer sammenkaldt til Generalforsamling i et nyopprettede Idrætslag, hvortil Medlemsliste var udlagt hos DHrr M.J.Byhre og R.A.Idsøe. Til Formand valgtes enstemmig Lauritz K. Rosnæs, Handelsbetjent. Til Kasserer, enstemmig, Axel Nilssen.

Derefter gik man over til Forslag om Flag, der fremsattes forslag af Skjelnæs og Aasland, som begge blev satt under Afstemming, og vedtog man Aaslands Forslag som gik ud på: Klubbens Navn blev bestemt til Viking.

Kontingenten bestemtes til 5 – fem – kroner. Formanden m.fl. havde fremsat Forslag til Dragt og bestemtes denne til: Hvid Trøie, grøn Kalot og Scherf og sid Bukse (hvid). Tillige skulde der anbringes i Trøien Mærke foran i Form af Flag på rød Standard.»

Året etter Viking ble etablert kom klubben Norrøna, og den første fotballkampen i Stavanger gikk mellom Norrøna og Viking. Viking vant kampen med 1-0. I starten spilte Viking for det meste mot lokale lag. Det var først i 30-årene at laget begynte å markere seg på landsplan. I 1933 spilte klubben sin første cupfinale, men måtte dessverre se seg slått av Mjøndalen. Dette var samme året klubben fikk sine første landslagsspillere, Bernhard Lund, Reidar Kvammen og Arthur Kvammen.

Gjennom 30-årene nådde laget høyt opp i cupsammenheng, men uten å gå helt til topps. I 1953 vant klubben sitt første cupmesterskap da de slo Lillestrøm. Det første seriemesterskapet vant klubben i 1958. Året etter ble det cupmesterskap for andre gang med seier over Sandefjord.

I 1965 rykket Viking ned i 2. divisjon. Dette varte i 2 år før det var klart for spill i toppdivisjonen igjen.

1970-årene ble Vikings tiår. De såkalte gullårene ble innledet med seriemesterskap i 1972. Bragden ble gjentatt de neste 3 årene. I 1974 var Viking også med i cupfinalen, men ble slått av Skeid. Som en følge av seriemesterskapene ble det også spilt mange europacupkamper i 70-årene. Internasjonal fotball var noe nytt i Stavanger, noe som skapte ytterligere fotballfeber i byen. Spesielt var det kjempestemning på Stadion når det tyske storlaget FC Köln ble slått i 2. runde i E-cupen i 1972.

Klikk for større bilde

I 1979 vant klubben The Triple ved å bli både seriemester, cupmester og cupmester for juniorer.

Klikk for større bilde

Laget markerte seg positivt den første delen av 1980-årene med seriemesterskap i 1982 og sølvmedaljer i serien og tapt cupfinale mot Fredrikstad i 1984. Men i 1986 måtte Viking atter en gang ta veien ned i 2. divisjonen. Men i 1988 ble det opprykk til toppdivisjonen igjen, og klubben slo fast at det laget som topper Adelskalenderen i Norge har sin naturlige plass blant topplagene i landet. I 1989 var det klart for ett nytt cupmesterskap med finaleseier, og i 1991 ble det seriemesterskap. Også Europacupene markerte Viking seg sterkt i 90-årene.

Viking stadion ble åpnet i 2004, med 1-1 mot Molde. Elitesatsningen ble flyttet til Viking Stadion i Jåttåvågen, et moderne stadion med rundt 15 000 sitteplasser.

Fotballkamp på Stavanger stadion

Flere innlegg
PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes PlanteskolerHistorien til Brynes Planteskoler går tilbake til året 1887. Det er dermed det eldste gartneriet i Norge som fremdeles er i drift.Grunnleggeren for planteskolen var Thorstein Bryne (1852-1941). Han var født i Stavanger i en kvekerfamilie....

De andre

De andre

De andre«De andre» er navnet på utstillingen Norsk Lydinstitutt hadde fra 2017-2018. Målet med utstillingen var å trekke frem «de andre» norske sangerne fra første halvdel av 1900-tallet. De fleste kjenner til Kirsten Flagstad og Ivar Andresen, som begge var sangere...

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard: Biografi og ressurserArne Oddvar Dørumsgaard Født: 7. desember 1921, Fredrikstad, Østfold Død: 13. mars 2006, Marzio, Italia Komponist, sanger og gjendikter. Foreldre: Lærer Peder Dørumsgaard (1882–1970) og lærer Kitty Hilda Kristoffersen...