Martha Mortensen Persen

Månedens slipp for oktober: Martha Persen

Martha Mortensen Persen var den første kvinnelige legen i Stavanger. Hun var privatpraktiserende lege med kontor i Kongsgata og hun var 17 år lege ved det kommunale barnehjemmet i Stavanger, underviste i hygiene og helselære ved husmorskolene i fylket.

Hun var politisk aktiv og var en av de første kvinnene som ble valgt inn i bystyret i 1901. Hun representerte de Konservative og Moderate.

Klikk for større bilde

Martha M. Persen ble født i Stavanger i 1860, samme år som storebrannen på Holmen herjet. Dette var den største og mest ødeleggende bybrannen i Stavanger siden 1600-tallet. Foreldrene var blokkmaker og dreier Thorkild Mortensen og hustru Ane Gjertine Andreasdatter Dahl. Martha Mortensen var nummer 6 i en søskenflokk på 8.

27 år gammel tok Martha artium som privatist ved latinlinjen ved «Stavanger offentlige høiere almenskole». Året etter tok hun examen philosophicum og begynte å studere medisin. Samme år giftet hun seg med skipskaptein Gabriel Persen. Ekteparets private bolig var Paradis 2, i dag Paradisveien 10.  De neste årene var hun med mannen til sjøs og besøkte franske, spanske og italienske havnebyer på sommeren. Vår og høstsemestrene brukte hun til å studere, unntatt fra november 1894 – september 1895 da hun oppholdt seg i Amerika. Høsten 1898 tok hun medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Kristiania. Våren 1899 var hun kandidat ved Rikshospitalet medisinske avdelingen, og på høsten var hun 3 måneder i København for å studere barnesykdommer. 2. januar 1900 var hun privatpraktiserende lege med kontor i Kongsgaten 45.

Martha Persen var i 17 år lege ved det kommunale barnehjemmet i Stavanger. Stavanger kommunale barnehjem ble startet av Stavanger kommune i 1912 i Kongsteinsgata 56. Dette var landets første offentlige barnehjem. Virksomheten ble overført til det nå nedlagte Stavanger Kvinde- og spæbarnshjem i Strømvik i 1938.

Klikk for større bilde

Ved siden av legepraksisen var hun aktiv innen både kristelig og sosialt arbeid og avholdsarbeid, blant annet som leder av Det Hvite Kors, styremedlem i Stavanger Kvinne- og Spebarnshjem i 1910 og styremedlem i Stavanger Totalavholdsforening i 1912. I regi av Norsk Kvinneråd deltok hun også i opplysningsvirksomhet om kvinnens stilling i hjemmet. Hun holdt blant en serie «anatomiske foredrag» der kun kvinner hadde adgang. Serien gikk over 7 kvelder og vakte stor interesse med gjennomsnittlig ca. 300 fremmøtte.

Klikk for større bilde

Martha M. Persen var en av de seks første kvinnene som ble valgt inn i bystyret i Stavanger i 1901. Hun representerte de Konservative og Moderate. I Stavanger i 1901 var det en borgerlig fellesliste med representanter for det konservative og moderate parti. Fru dr. Martha Persen som hun gjerne ble omtalt, hørte til de Moderate. Hun var medlem av Stavanger bystyre i 1901-1913 og av formannskapet i en periode. I 1915-1918 var hun vararepresentant for Venstre på Stortinget.

Bystyrerepresentanter i Stavanger 1902-1904

Flere innlegg
PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes PlanteskolerHistorien til Brynes Planteskoler går tilbake til året 1887. Det er dermed det eldste gartneriet i Norge som fremdeles er i drift.Grunnleggeren for planteskolen var Thorstein Bryne (1852-1941). Han var født i Stavanger i en kvekerfamilie....

De andre

De andre

De andre«De andre» er navnet på utstillingen Norsk Lydinstitutt hadde fra 2017-2018. Målet med utstillingen var å trekke frem «de andre» norske sangerne fra første halvdel av 1900-tallet. De fleste kjenner til Kirsten Flagstad og Ivar Andresen, som begge var sangere...

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard: Biografi og ressurserArne Oddvar Dørumsgaard Født: 7. desember 1921, Fredrikstad, Østfold Død: 13. mars 2006, Marzio, Italia Komponist, sanger og gjendikter. Foreldre: Lærer Peder Dørumsgaard (1882–1970) og lærer Kitty Hilda Kristoffersen...