Julekort i byarkivets samlinger
Månedens slipp for desember: Julekort
Å skrive julekort er en utbredt juletradisjon. Det første julekort i nyere tid ble sannsynligvis tegnet av briten John Calcott Horsley (1817-1903) i 1843.
Rundt 1900 ble det vanlig å sende julekort i Norge. Et av de første norske julekort var en gjengivelse av Adolph Tidemands «Stabbur med kornnek». I tradisjonelle julekort er det gjerne nisser og juletre, tilberedning av julemat og vinterlandskap som går igjen.
Det er ikke bare privatpersoner som sender julekort til hverandre. I forretningslivet og mellom institusjoner er det en tradisjon å takke for godt samarbeid i året som gikk. I årenes løp har det sannsynligvis utviklet seg til en tradisjon å sende julekort til sine forbindelser.
I 2021 har vi ordnet arkivet fra informasjonsavdelingen til Stavanger kommune. Over flere år har de ansatte tatt vare på julekortene de mottok. Deres samling ble utgangspunkt for denne lille nettutstillingen over julekort fra byens bedrifter, institusjoner og avdelinger i Stavanger kommune.
Julekortene en mottar forteller alltid noe om forbindelsene en har. Motivene til julekortene er forskjellige. De viser høydepunkter fra året som gikk, tar opp tradisjonelle julemotiv i forbindelse med virksomheten eller viser bare et fint bilde fra virksomheten. I alle fall er det et historisk dokument over det som var viktig for bedriften, institusjonen eller avdelingen i Stavanger kommune å meddele om året som hadde gått.
Kort fra Stavanger kommune
I Stavanger kommune er det både ordføreren og enkelte avdelinger som sender ut julekort med motiver fra byen. Avdelingene bruker gjerne bilder fra sin virksomhet som illustrasjon. Ellers har det vært en tradisjon for Avdelingen for kultur og byutvikling å pynte julekortet sitt med de nominerte til kommunens byggeskikksprisen.
Julehilsen fra avdelinger i Stavanger kommune
Mange avdelinger i Stavanger kommune samarbeider på tvers av ansvarsområdene. Å avslutte året uten en hilsen og en takk for året som var, virker derfor en smule taktløst. Uten et budsjett for å lage julekort tok de ansatte saken i egne hender og laget sine hilsener.
En avdeling, som gjennomgikk store omskiftinger på slutten av 1980-tallet, hadde sin egen vri på hilsenen: Generalplankontoret (før 1986), Kommuneplanavdelingen (1986-1989) og til slutt Plan- og utviklingsseksjonen (fra 1990 av) brukte julehilsener til å peke på oppgavene sine og endringene de gjennomgikk.