Søketips
Generell informasjon
Sørg aller først for at du har en oppdatert nettleser, dette gjelder særlig Internet Explorer, hvor eldre versjoner fungerer dårlig med fotoportalen. Apples Safari, Google Chrome og Mozilla Firefox fungerer derimot fint.
De aller fleste av våre eldste fotoarkiv er registrert og lagt ut på Stavangerbilder. Dette dreier seg om bildesamlinger fra perioden ca. 1860-1960.
Unntaket er en del mindre, private samlinger bestående hovedsakelig av minnebilder, familiebilder og portretter av navnløse personer. Disse samlingene vil ikke ha høy prioritet i vårt digitaliseringsarbeid.
I årene framover vil vi først og fremst konsentrere oss om å digitalisere fotoarkivet til Rogalands Avis. Dette dekker perioden fra tidlig 1970-tall og fram til 1998, men inneholder også enkelte eldre motiver.
Her i Stavangerbilder kan du søke i all informasjon som er lagret om de ulike bildene. For å finne spesifikke motiver, bruk søkefeltet øverst til høyre på skjermen. Når du søker på ett eller flere ord, vil alle bilder og tegninger som inneholder beskrivelser med disse ordene dukke opp.
NB! Søkefunksjonen er konfigurert slik at mellomrom vil bli lest som logisk «OG»
Eksempel 1
Søk: Kirkegata flyfoto
Dette vil leses som Kirkegata OG flyfoto. Dette vil snevre inn søket ditt og føre til at du kun får opp de flyfoto der Kirkegata er registrert.
Andre mulige kombinasjoner vil være å kombinere et bestemt motiv med en fotograf, for eksempel om du vil se Hans Henriksen sine bilder av domkirken. Da kan du eksempelvis søke slik:
domkirke henriksen
Eksempel 2
Søk: Hermetikkfabrikk strandgate
Alle bilder der en hermetikkfabrikk er registrert i Øvre eller Nedre Strandgate vil dukke opp
Eksempel 3
Søk: Viking håndball
Alle håndballrelaterte bilder registrert sammen med Viking vil vise, mens bilder relatert til fotball eller ishockey vil bli utelatt.
Husk å ta høyde for at gater og navn kan ha blitt registrert med ulike stavemåter (gata vs. gaten, fabrikk vs. den gamle staveformen fabrik i egennavn, osv.). Det kan derfor være lurt å bruke asterisk *, slik: Kirkega*
Nå vil bilder som er registrert med både Kirkegata, Kirkegaten og evt. den gamle stavemåten Kirkegaden, vises.
Søk etter en eksakt frase
Det kan være nyttig å bruke anførselstegn (” “) dersom man søker etter en bestemt adresse eller fullt navn.
Eksempel 1, adresser
Søk: «Kirkegata 10»
Nå vil kun bilder registrert med frasen Kirkegata 10 dukke opp (i motsetning til hvis du søker samme frase uten anførselstegn; da får du fram alt registrert som «Kirkegata» og «10» )
Eksempel 2, egennavn
Søker du etter bilder av Alexander Kielland bør du også bruke anførselstegn.
«Alexander Kielland» vil gi deg kun bilder der hans fulle navn er registrert.
Søker du derimot Alexander Kielland uten bruk av anførselstegn, vil i tillegg alle bilder der ordene Alexander og Kielland er registrert uavhengig av hverandre, dukke opp.
Søk etter bilder av eiendom
Av erfaring vet vi at mange etterspør bilder av huset sitt. Det er de færreste hus man finner gamle nærbilder av, men størstedelen av Stavangers bygningsmasse vil være representert på våre bilder, om ikke annet enn på flyfoto.
Et nyttig tips er å starte søket så spesifikt som mulig. Er du på utkikk etter en bestemt adresse, f.eks. «Magnus Lagabøters gate 12», starter du med å skrive denne.
Er søket uten resultat, kan du endre søket til kun «Magnus Lagabøters gate». Det kan godt hende nr. 12 er synlig i bakgrunnen på andre gatebilder, på et flyfoto eller på et oversiktsbilde.
NB! Skulle du være så heldig at det dukker opp nærbilder av huset du søker på, kan det likevel være lurt å utvide søket da huset også kan være avbildet på flyfoto og oversiktsbilder som kanskje er eldre eller annerledes enn nærbildet du har fått opp.
Hvis ønsket hus fortsatt ikke dukker opp, kan du endre søket til bydel, i dette tilfellet «Våland».
Skulle ønsket motiv fortsatt ikke dukke opp på de mer generelle søkene, må du regne med at motivet ikke finnes blant våre digitaliserte bilder.
Detaljert søk og emneord
Hvis du er på utkikk etter noe helt spesielt, for eksempel et bilmerke, en bedrift, en person eller en flytype og ikke finner disse ved første forsøk, kan det være lurt å søke på mer generelle begrep i tillegg til egennavnene. Det er ikke alltid ting er registrert ned til minste detalj.
I ovennevnte tilfeller kan det også være lurt å søke på mer generelle ord som bil, trafikk, industri, fabrikk, næringsliv, fly, flyplass.
En komplett liste over benyttede emneord kan du finne her.
For bilder av bestemte personer kan det være nyttig også å søke på vedkommendes yrke eller ulike bedrifter, foreninger eller lag personen har vært medlem i. Personer som ikke er offentlig kjente, vil sjelden være registrert med navn på våre bilder. Så hvis du vet at tante Gudny var medlem av I.O.G.T. i sin tid, vil du ha større sjanse for å finne henne ved å søke I.O.G.T. eller IOGT enn om du søker på navnet hennes. Gjenkjenner du personer på bilder er vi derimot svært interesserte i tilbakemelding om dette slik at vi kan få navngitt dem med tanke på framtidige søk.
Feil og mangler
Vær oppmerksom på at bildene kan inneholde både mangelfull og noen ganger også feilaktig informasjon. Informasjon som er sannsynlig, men ikke verifisert, har vi skrevet spørsmålstegn bak.
Vi har også opprettet en egen fane for ukjente motiver. Vet du noe om hus og gatenummer, personer, hendelser eller stedsnavn i motivet, send oss en tilbakemelding på byarkivet@stavanger.kommune.no
Spørsmål og bestillinger
Stavanger byarkiv vet av erfaring at våre fotografier skaper mye interesse og henvendelser. Vi gjør derfor oppmerksom på at vi har begrenset kapasitet til å svare på alle forespørsler som måtte komme i anledning lanseringen av denne fotoportalen. Spørsmål vedr. bildene kan sendes til byarkivet@stavanger.kommune.no, men du vil måtte belage deg på ca. 2 ukers svartid.
Vi oppfordrer folk til å søke mest mulig på egenhånd. Finner du ikke det du leter etter her, så har vi det sannsynligvis ikke.
En oversikt med kort beskrivelse av de ulike samlingene og arkivene som er representert i Stavangerbilder.no, finner du her: Om fotosamlingene
Har du tilleggsinformasjon eller rettelser til noen av fotografiene, tar vi imot disse med takk. Disse kan også sendes til ovennevnte e-postadresse. NB! Husk å oppgi bildenummer!
Meldinger om teknisk feil kan rettes til: byarkivet@stavanger.kommune.no
Forklaring på andre faner
Stavangerbilder er delt inn i egne katergorier for Foto, Byarkitekten, Kart, Tegninger og Ukjent motiv. Du må klikke på egen fane for å se innholdet i hver kategori, men hvert enkelt søk kan gi treff i alle kategorier.
Alle tegningene er registrert med adresse, men også navn på bedrifter og institusjoner som bygningen evt. må ha huset.
Under fanen Byarkitekten finner du først og fremst tegninger over ulike offentlige bygg (skoler, kirker, idrettsanlegg m.m.). Les mer om Byarkitektens arkiv her.
Fanen Kart inneholder historiske kart over Stavanger. De illustrerer utviklingen av byen opp gjennom årenes løp. Kartene som presenteres spenner over perioden 1726-1989. Kartene er registrert med årstall og område/bydel. Annen detaljinformasjon som står skrevet på selve kartene er også lagt til som metadata.
Fanen som heter Tegninger inneholder tegningsarkivene etter Stavangerarkitektene Sigrid Buch, Michael Slettebø og Lars Storhaug. Du kan lese mer om disse arkitektarkivene her.
Under fanen Ukjent motiv finner du bilder hvor vi mangler informasjon, helt eller delvis. Drar du kjensel på et bilde, send oss en e-post med dine opplysninger så får vi lagt inn mer fullstendig informasjon slik at bildet blir bedre søkbart.