Lervigsveien, Lervig, Storhaug bydel, boliggate i næringsområde fra blindvei nordvest for Avaldsnesgata i sørøstlig retning til Ryfylkegata.

Gata er oppkalt etter bystrøket Lervig. Navnet Lervig har samme betydning som leirvik, altså leiret jordsmonn og sjøbunn. Lervik var opprinnelig et bruk under Hetlands prestegård og ble kjøpt av Erik Halvorsen i 1850. Lervigområdet ble bygd i siste halvdel av 1800-tallet. Da ble det reist både skipsverft og en rekke sjøhus. Lervig ble lenge omtalt som en forstad til Stavanger, som vokste fram i forbindelse med skipsbygging og sildesalting.

Området ble en del av byen i byutvidelsen i 1878. Da ble Lervig omtalt som en «fattigkoloni» med «en Samling af Arbeiderfamilier, hvoraf mange nyde Fattigunderstøttelse av Landkommunen». Lervig hadde lenge et tvilsomt rykte som et røft strøk, en slags hytteby med et visst innslag av fanter og tatere. Folk i de «finere» bydeler våget seg sjelden inn her. Det gikk rykter om slåsskamper og mye drikking. Til og med politiet vegret seg mot å gripe inn.

Etter hvert etablerte industrien seg i området, og flere vanlige arbeiderfamilier etablerte seg i området, det var mer praktisk å bo nærme fabrikkene. Med tiden bleknet det negative ryktet. Lervig ble det mest konsentrerte industrimiljøet i byen. Det meste av denne virksomheten er nå avviklet, og det foregår nå en utbygging av området. Det som tidligere var det mest beryktede stedet i Stavanger, kan snart vise seg å bli ett av de mest attraktive bostedene i byen.

Lervigsveien 22: Tidligere Aksjeselskapet Tou, den eldste delen oppført i 1899 som Stavanger Aktiebryggeri. Etter at Tou overtok, ble bryggerikomplekset ytterligere utbygd mellom 1912 – 1946. Bygningen er vernet.

Navnevedtak: 1903

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

Flere innlegg
PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes Planteskoler

PA-0628 Brynes PlanteskolerHistorien til Brynes Planteskoler går tilbake til året 1887. Det er dermed det eldste gartneriet i Norge som fremdeles er i drift.Grunnleggeren for planteskolen var Thorstein Bryne (1852-1941). Han var født i Stavanger i en kvekerfamilie....

De andre

De andre

De andre«De andre» er navnet på utstillingen Norsk Lydinstitutt hadde fra 2017-2018. Målet med utstillingen var å trekke frem «de andre» norske sangerne fra første halvdel av 1900-tallet. De fleste kjenner til Kirsten Flagstad og Ivar Andresen, som begge var sangere...

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard

Arne Dørumsgaard: Biografi og ressurserArne Oddvar Dørumsgaard Født: 7. desember 1921, Fredrikstad, Østfold Død: 13. mars 2006, Marzio, Italia Komponist, sanger og gjendikter. Foreldre: Lærer Peder Dørumsgaard (1882–1970) og lærer Kitty Hilda Kristoffersen...