Vinterleker: Langrenn

Langrennshistorikk

Skigåing har man gjort i Norden og i Sibir fra forhistorisk tid, og muligens like lenge av urbefolkningen i Nord-Amerika. Ski var et nyttig hjelpemiddel i jakt og fangst, i tillegg til forflyttninger. Arkeologiske funn tyder på at ski har vært et transportmiddel i minst 5000 år, som er minst like lenge som hjulet.

Tradisjonelt ble ski og staver laget av tre. Skoen var kraftige lærsko, gjerne betegnet skistøvler, som hadde kraftige såler. Bindingene var enkle lær- eller trestropper over vristen og bak hælen. Senere kom Kandahar-bindingene med tåfeste av metall og metallfjærer langs skoen og rundt hælen. For langrenn kom Rottefella, som var en ren tåbinding. Denne er videreutvikler til dagens langrenns- og fjellskibindinger.

Skiforeningen i Stavanger

Skiforeningen i Stavanger ble stiftet av Johan Forsberg 14. februar 1934 som en underavdeling av Skiforeningen i Oslo. Det er idag ingen tilknytning mellom disse foreningene.

Den har primært drevet med vintersport i form av turløp, langrenn og alpint. Skiforeningen har stått for flere store idrettsarrangementer, bl.a. det legendariske arrangementet i 1939 da foreningen inviterte til hopprenn på Ullandhaug.

Enkle råd til skiløpere:

Leave a Reply