Tjodolvs gate

Tjodolvs gate, boliggate på Våland, med noe næringsvirksomhet.

Flyfoto over Stavanger
Oversiktsbilde: Stavanger midtre og indre. Mot N.Ø. Eiganes og Våland til høyre. Holme Egenes omtrent midt i bildet. Munkehagen t.h. for Holmeegenes. Mot Eiganes gravlund og byøyene. Til høyre ser vi Tjodolvs gate, Johan Thorsens gate, Håkon Jarls gate, Torbjørn Hornkloves gate, Dronning Ragnas gate og Kong Carls gate. Gamlingen under oppføring i nederste høyre hjørne.

Navnet Tjodolv er hentet fra den eldre sagatiden, som flere andre gatenavn i området. Han var den eldste kjente fyrsteskalden i Norge og gjorde tjeneste hos Harald Hårfagre. Han deltok bl.a. i kongens krigstog og forfatterskapet til diktet «Ynglingatal», der Harald Hårfagres forfedre er regnet opp fra guden Yngve eller Frøy. Dette diktet er Snorres hovedkilde til framstillingen av tiden før Harald Hårfagre.

Tjodolv hadde tilnavnet Kvine, som indikerer at han hadde gård i Kvinesdal.

Navnevedtak 1898

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

2 thoughts on “Tjodolvs gate

Leave a Reply