Svend Foyns gate

Svend Foyns gate, Bekkefaret/Hillevåg bydel, er en boliggate som strekker seg i sørøstlig retning fra sammenløpet av Fylkeslege Ebbels gate og Oscar Wistings gate mot Brattåsveien. Gata er bebygd med rekkehus (av Retzius og Bjoland), eneboliger og tomannsboliger.

Hillevåg - Åsen
Bebyggelse ved Vårliveien, Veumveien, Myrvangveien, Tunveien, Roald Amundsens vei Til venstre Hillevåg kirke under oppføring. Videre Svend Foyns gate og boliger oppover Åsen. I bakgrunnen Bekkefaret

Svend Foyn (1809-1894) var norsk pioner innen sel- og hvalfangst. Han ble født i Tønsberg og ble tidlig skipper etter å ha gått til sjøs allerede som 11-åring. I 1844 dro han til Nordishavet for å drive selfangst og tjente en stor formue på få år. Fra 1863 av var det hvalfangst som var hovedbeskjeftigelsen. Han stod bak byggingen av verdens første dampdrevne hvalfangstbåt og satset på moderne finnkvalfangst langs Finnmarkskysten. Han oppfant også granatharpunen. I 1893 ble han tildelt storkorset av St. Olav.

Navnevedtak: 1956

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl: Stavanger Byleksikon. Stavanger 2008.
Gatenavn i Stavanger. Stavanger Aftenblad, 1994

4 thoughts on “Svend Foyns gate

Leave a Reply