Sangesands gate

Sangesands gate, Verket, Storhaug bydel. Boliggate som går fra Nykirkebakken i østlig retning til Almenningsgata.

Sangesandsgaten i 1938
Sangesandsgaten i 1938

Sangesands gate er oppkalt etter handelsmann Ole Sangesand (1779-1860). Sangesand var født på fjellgården Bakken ved Lysefjorden. Han ble kalt “Pilt-Ola” fordi han hadde et særpreget ganglag; han piltet i vei som et ivrig barn. Sangesand slo seg ned i Stavanger som kjøpmann, og ble tidlig på 1800-tallet en pionér innen sildesalting. I en periode var han én av byens rikeste menn.

Sangesand var en original. Han hadde en rekke ideer for næringsutvikling, blant annet å drive oppdrett av reinsdyr i Ryfylkeheiene. Han bestemte seg også for å gå til Amerika! Etter å ha avslått et tilbud om plass på båten “Restauration” som forlot Stavanger i 1825, vandret han gjennom Russland og helt frem til Japanhavet. Tanken var å gå oppover til Beringstredet og krysse det til Alaska, men han valgte å snu og gå hjem igjen.

Forfatteren Jon Moe har skrevet den dokumentariske romanen “Pilt-Ola” (1972) om Sangesand.

Navnevedtak: 1861

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Berntsen, M.: Stedsnavn i Stavanger by og nærmeste omegn. Stavanger 1939.

Leave a Reply