Rosenli

Rosenli, Rosenli, Storhaug bydel, boliggate fra Sandnesgata i østlig retning Digranesveien, fortsetter som sti.

Fra Storhaug bydel
Blokkene ved Rosenli under oppføring. I forgrunnen Rasmus Risas gate.

Gata er oppkalt etter stedet Rosenli. Dette bar opprinnelig en del av husmannsplassen Digernes under Stavanger prestegård. I skråningen opp fra Emmaus til Egeland anla Leonor Aleksander Mydland fra 1899 en stor hage med bærbusker, rabarbra og frukttrær for framstilling av fruktvin. Sønnen Magnus overtok senere vinproduksjonen, som fortsatte helt til 1950. Mydlands morellvin var særlig anerkjent. Mydland ga eiendommen navnet Rosenli.

Rosenli ble innlemmet i Stavanger ved byutvidelsen i 1923. Mydland var også en betydelig hermetikkprodusent. L.A. Mydland Canning Co. AS, Rennesøygata 20, var i drift fra 1912 til 1927, da den ble slått konkurs. Fra 1928 drev familien Edland gartneri i Rosenli. Guttorm Edland kjøpte Digernes og Rosenli i 1928. Edland-familien drev gartneri fram til 1967, da eiendommen ble ekspropriert av kommunen. Stavanger boligbyggelag reiste i 1971-1972 to høye boligblokker og flere lavblokker i Rosenli.

  • Rosenli 12: Sveitservilla oppført i 1899 av Leonor Aleksander Mydland.
  • Rosenli 15/17: To høyblokker i betong på 15 og 17 etasjer, kjent for god planløsning og flott utsikt. Oppført av Stavanger boligbyggelag i 1971-1972. Del av borettslaget Rosenli, som også består av lavblokkene i Digranesveien.

Navnevedtak:1970

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

 

2 thoughts on “Rosenli

Leave a Reply