Roald Amundsens vei

Roald Amundsens vei er en boliggate i Hillevåg, mellom Hillevågsveien og Svend Foyns gate. Sammen med flere veier i Bekkefaret-området er veien oppkalt etter en polarforsker.

Hillevåg
Bebyggelsen ved Vårliveien, Roald Amundsens vei, Køhlers vei, Tonåsveien, Haugåsveien Øverst tyskerbrakker

Roald Amundsen (1872-1928) var helt fra guttedagene svært interessert i polarforskning. Han begynte med å studere medisin, men hoppet av og valgte å bruke tiden sin til å forberede polarekspedisjoner. Blant annet trente han mye, både på land og i vann, gikk sjømannsskole for å lære navigasjon, og han var med på selfangst.

Amundsen ledet en rekke ekspedisjoner, bl.a. var han den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen og den første som nådde Sørpolen i 1911 etter et kappløp med en annen polfarer, R. F. Scott. Det vitenskapelige utbytte av ekspedisjonene var betydelig.

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Jacobsen, Torhild F.: Gatenavn i Stavanger. Stavanger Aftenblad 1994.

One thought on “Roald Amundsens vei

Leave a Reply