Paradisveien

Paradisveien, Paradis, Storhaug bydel. Boliggate fra Kirkegårdsveien langs den sørlige delen av Lagård gravlund, hvor den deretter slynger seg i sørøstlig retning langs østbredden av Hillevågsvatnet mot Strømvig.

Hillevågsvannet mot Paradis
Hillevågsvatnet med Paradisveien og villabebyggelsen.
Foto: Stavanger Byarkiv, BySt2007_06_065

Paradisveien er oppkalt etter området Paradis. Paradis er første gang nevnt i skriftlige kilder i forbindelse med en eiendomstvist i 1686. Da kalte sogneprest Jens Godtzen området for Paradis. Paradis hørte den gang med under Hetland prestegård. I 1825 ble området forpaktet til Bispeladegården og arvefestet til denne i 1837. De frodige og sørvestvendte bakkene har nok tidlig vært attraktive både for dyrking og bosetting, så navnet er neppe tilfeldig valgt.

I 1872 ble Paradis utlagt til tomter. De første husene var trevillaer i sveitserstil. Området ble en del av Stavanger ved byutvidelsen i 1878 og 1923. Paradisveien ble anlagt delvis som nødsarbeid i 1880-årene, og ble fort en yndet promenadevei.

Navnevedtak: 1898

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Berntsen, M.: Stedsnavn i Stavanger by og nærmeste omegn. Stavanger 1939.

 

 

3 thoughts on “Paradisveien

Leave a Reply