Nymansveien

Nymansveien, Storhaug, Storhaug bydel, fra Kyviksmarka sørover til Godalen.

Storhaug
Storhaug mot sentrum Nylund skole St Johannes kirke Vår Frues kirke Gateløp: Michael Berentsens gate, Lysefjordgata, Karlsminnegata, Nymansveien, Nylundsgata, Avaldsnesgata, Taugata, Øvre Haukeligate, Øvre Suldalsgate, Midtre Suldalsgate, Sandsgata

Gatenavnet ble først vedtatt som Nymansgaten i 1893, etter skipsreder og fiskeeksportør Carl Petter Nyman. Han var også en kjent kveker. Karlsminnegata er også oppkalt etter ham. Navnet ble endret til Nymansveien i 1927. Den delen av gateløpet som går mellom Skolegata og Trafikkgata, ligger på det som ble kalt Lervigsryggen.

  • Nymansveien 44: Nymans landeiendom i seinempirestil, reist i 1853, vernet.
  • Nymansveien 71: Bolighus i sveitserstil, oppført i 1902, vernet.
  • Nymansveien 140: Tidligere Vestkyst Preserving Co. AS 1918-1923, Nic. B. Askvig Packing Co. 1923-1927 og Preserving Co. Nor nr.4 1927-1960. Deretter brukt av Jaasund Kassefabrikk og Trelastlager, og Vestlandske Spikerfabrikk AS. Da virksomheten i nr. 140 opphørte i slutten av 1990-årene, ble det startet en beboeraksjon for å bevare eiendommen som bydelshus. Dette førte ikke fram, bygget ble revet og ny boligblokk oppført.
  • Nymansveien 165: Tidligere Hetlandsmarken skole.

Navnevedtak: 1893

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

4 thoughts on “Nymansveien

  1. Hvorfor starter Nymansveien på nr. 30? Det er jo litt rart at så mange husnummer mangler i en vei.

    1. Det vet jeg faktisk ikke helt sikkert. Fra ett kart i 1917 er det tegnet inn ett gateløp som går fra Nymannsgate/Nymansveien 30, også videre innover mot Hetlandskirken (der stien går nå idag og over idrettsplassen.) Så kanskje tanken var å bygge flere hus?

Leave a Reply