Nylundsgata

Nylundsgata, Storhaug bydel. Boliggate med offentlig virksomhet fra Bolette Wieses gate i østlig retning til Erfjordsgata.

Utsikt fra Hagltårnet
Storhaug/ Østre bydel: Utsikt fra det 60 m høye hagltårnet / haggeltårnet til Stavanger Tinfabrikk. Utsikt mot Nylund skole. Nylundsgata går inn mot skolen. Parallelt med denne til høyre: Avaldsnesgata. Tverrgater forfra i bildet: Erfjordgata, Nymansveien, Karlsminnegata, Lysefjordgata, Michael Berentsens gate. Vålandstårnet i bakgrunnen.

Gaten ble i 1903 oppkalt etter gården Nylund. Gården, som tidligere var en parsell under Hetland prestegård, ble i 1860 kjøpt opp av kjøpmann og skipsreder Berge Bergesen. Bergesen ga stedet navnet Nylund. Gårdsbygningene ligger fremdeles i enden av Nylundsgata.

I Nylundsgata 1 finner man Nylund skole, som ble oppført i 1917 i jugendinspirert stil med en treetasjes murbygning, gymnastikkbygning og vaktmesterbolig. Skolebygning er vernet.

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Berntsen, M.: Stedsnavn i Stavanger by og nærmeste omegn. Stavanger 1939.

Leave a Reply