Munkehagen

Munkehagen, Eiganes, Eiganes og Våland bydel. Boliggate som går fra Erling Skjalgssons gate i sørvestlig retning til Orknøygata, med en stikkvei i nordvest.

Utsikt fra Munkehagen mot Våland
Mot Kannikgata og Madlaveien. Vålandstårnet helt i bakgrunnen.

Munkehagen har fått navnet sitt etter eiendommen Munkehagen. Det har aldri stått noe kloster eller bodd munker her. Det var trolig Fredrik Racine (1873-1904) som ga eiendommen det romantiske navnet i 1890-årene. Racine som grunnla Stavanger Beslagfabrik, hadde bygget seg en stor trevilla på eiendommen, som da hadde adresse Eiganesveien 48. I 1855 anla den kjente gartner Poul Holst Poulsen en storslått hage her i engelsk stil.

Etter Racine overtok skipsreder Georg T. Monsen eiendommen, som deretter ble kjøpt av Christian Bjelland i 1920-årene. Etter hans død i 1927 overtok datteren eiendommen. Hun var gift med fylkesmann Johan Norem, og han testamenterte eiendommen til Stavanger kommune som parkformål. Villaen ble stående tom og brant ned i 1979.

Gata som i dag heter Munkehagen ligger sør for parkanlegget Munkehagen (den tidligere hagen), og er bebygget med villaer på store hageeiendommer fra omkring 1920.

Gata var frem til 2003 en del av Dronningens gate, da den fikk nytt navn etter parkanlegget Munkehagen. Byarkivet har en stor fotosamling etter skipsreder Georg T. Monsen, som du kan finne en presentasjon av her: Skipsreder Georg T. Monsens fotosamling.

Navnevedtak: 2003

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Berntsen, M.: Stedsnavn i Stavanger by og nærmeste omegn. Stavanger 1939.

Leave a Reply