Inges gate

Inges gate, Våland, Eiganes og Våland bydel. Boliggate som går fra Muségata i sørvestlig retning til Rektor Steens gate. Kun fem hus grenser mot gate, hvor tre av dem har adresse Inges gate.

Våland
Mot nord. Gateløpene er fra venstre: Hafrsfjordgata, Rektor Steens gate, Schives gate, Muségata, Vålandsgata. Tverrgående gater: Biskop Njåls gate, Inges gate, Grensegata, Sigurds gate, Grensegata, Butlers gate, Kong Carls gate, Rosenkrantz gate, Storgata, Peder Klows gate, Agent Kiellands gate, Bernhard Hanssons gate, Cort Adelers gate, Christian Jacobsens gate. Oppe midt i bildet Våland skole, Frue Meieri, Stavanger Sykehus. I øverste høyre hjørne Lagårdsveien, Kongsgata, Breiavatnet, Jernbanestasjonen.

Gata har navn etter Inge Haraldsson Krokrygg (1136 – 1161). Inge var sønn av Harald Gille og dronning Ingrid, og ble valgt til konge på Borgarting i 1136, bare ett år gammel. Tilnavnet Krokrygg fikk han etter at han ble sterkt skadet i et slag ved Minde. Inge falt i et slag mot Håkon Herdebrei, Sigurds sønn, i 1161.

Navnevedtak: 1909

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

Leave a Reply