Haugvaldstadsminde

Haugvaldstadminde, Hillevåg bydel, boliggate sør for Kilden kjøpesenter mot Hillevågsveien.

Hillevåg
Bebyggelse ved Myrvangveien, Bispeladegård, Hillevågs- veien, Kvalebergveien, Køhlers vei, Baneveien, Vierveien, Haugvaldstadminde, Hamneveien, Bergsagelveien, Roald Amundsens vei, Tunveien, Consul Sigval Bergesens vei. Midt i bildet Kulimport, ESSO tankanlegg, NSBs verksted. Øverst Godalen, Strømvig Bad (nedlagt 1958), Godalen friluftsbad.

Gata har navn etter bygningen med samme navn. Denne ble opprinnelig oppført et annet og ukjent sted, men ble flyttet til Hillevåg sannsynligvis i 1834. Eieren var da haugianeren John Haugvaldstad, som brukte eiendommen til gårdsdrift. Overskuddet av produksjonen skulle gå til haugianernes virksomhet, bl.a. til jentene ved Josephines Stiftelse, som Haugvaldstad var blant stifterne av. Bygningen er nå fredet og ligger i gata, omgitt av eneboliger.

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.

One thought on “Haugvaldstadsminde

Leave a Reply