Christian Jacobsens gate

Christian Jacobsens gate, boliggate på Våland, fra krysset Vålandsgata / Biskop Reinalds gate til Magnus Lagabøters gate.

Våland
Mot nord. Gateløpene er fra venstre: Hafrsfjordgata, Rektor Steens gate, Schives gate, Muségata, Vålandsgata. Tverrgående gater: Biskop Njåls gate, Inges gate, Grensegata, Sigurds gate, Grensegata, Butlers gate, Kong Carls gate, Rosenkrantz gate, Storgata, Peder Klows gate, Agent Kiellands gate, Bernhard Hanssons gate, Cort Adelers gate, Christian Jacobsens gate. Oppe midt i bildet Våland skole, Frue Meieri, Stavanger Sykehus. I øverste høyre hjørne Lagårdsveien, Kongsgata, Breiavatnet, Jernbanestasjonen.

Gaten er oppkalt etter Christian Jacobsen, som skjenket byen legater. Han var selv en nøysom, men hardtarbeidende mann, som snekker, men også samler av sukkerbiter og stearinlysstumper – og penger. Og pengene fra legatet ble delt ut i mange år til barn med spesielle behov, bl.a. gjennom Bethania-stiftelsen.

Christian Jacobsens navn var først knyttet til en gate på Storhaug, som senere fikk navnet Privatgata. Nedre del av gata lå innenfor det såkalte murbeltet (vedtatt i 1906), og her finnes store murhus i folkelig jugendstil. Høyere opp i gata er oppført store trehus i sveitserstil eller en blanding av sveitser- og jugendstil.

Navnevedtak: 1909

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl: Stavanger Byleksikon. Stavanger 2008

2 thoughts on “Christian Jacobsens gate

Leave a Reply