Bjørnøygata

Bjørnøygata, Våland og Eiganes bydel, er formodentlig oppkalt etter Bjørnøya mellom Svalbard og fastlandet (og ikke Bjørnøy øst for Hundvåg) siden flere gatenavn i området er hentet fra havet nord og vest for Norge. Gata strekker seg fra Holbergs gate og vestover til Dues vei.

Eiganes / Stavanger Stadion
Foto: Widerøe / Stavanger Byarkiv, ByStW_065069

Øya ble oppdaget av den nederlandske polfareren W. Barentz i 1596 og underlagt norsk statshøyhet i 1925.

Bjørnøygata ble i sin tid regulert til boligstrøk med relativt høy standard. Blant annet skulle det være bare ett hus på hver tomt, ikke gjerde, men hekk. Det ble bygd en rekke bolighus i funkisstil, med kjente arkitekter, bl.a. Lars Storhaug.

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl: Stavanger Byleksikon. Stavanger 2008.

One thought on “Bjørnøygata

Leave a Reply