Bernhard Hanssons gate

Bernhard Hansons gate, i Eiganes og Våland bydel, mellom Våland skole og Torbjørn Hornkloves gate.

Flyfoto av Våland skole
Stavanger midtre. Bispeladegård (nord). Våland. Mot N.V. Våland skole midt i bildet. Muségaten i forgrunnen. Frue Meieri til høyre. Gateløpene vi ellers ser er Hafrsfjordgata, Bernhard Hanssons gate, Rektor Steens plass, Rektor Steens gate, Erlands gate, Schives gate, Storgata, Rosenkrantz gate, Kong Carls gate, Butlers gate, Sigurds gate og Grensegata.

Navnet ble bestemt i 1909 etter Bernhard Fredrik Hansson (1821-1883). Han var innflyttet fra Breviks-området og var kjent som tegne- og skrivelærer ved Kongsgård skole. Men engasjementet til denne fargerike mannen gikk også videre til kunstig fiskeutklekking, akklimatisering av dyr og planter, foruten dyrehold av hester, høner, ender, svaner – og en apekatt.

Alt dette drev han på med ved eiendommen ved Tjensvolltjernet, som for lengst er fylt igjen. Hansson testamenterte eiendommen og samlingene til Stavanger Museum, som han var med å stifte i sin tid. Bygningen er i dag vernet og huser ulike lag og aktiviteter, delvis tilknyttet Stavanger kommune.

Navnevedtak: 1909

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Gatenavn i Stavanger, Stavanger Aftenblad 1994

One thought on “Bernhard Hanssons gate

Leave a Reply