Avaldsnesgata

Avaldsnesgata, Storhaug bydel. Boliggate med næringsvirksomhet fra Niels Abels gate i nordøstlig retning til Lervigsveien.

Avaldsnesgate mot vest
Huset helt til høyre er Jelsagata nr 43. Deretter følger Avaldsnesgata 20, 18 og Hjelmelandsgata 42. Huset til venstre er sannsynligvis Avaldsnesgate 15. Motivene i Opsangers glassnegativer ble brukt som postkort. Glassnegativ fra Bokhandler K. Opsanger.

Avaldsnesgata har Avaldsnes på Karmøy. Mange gater på Storhaug har navn etter steder og tidligere kommuner i Rogaland. Avaldsnes var en gammel kongsgård, hovedsogn og tidligere egen kommune fram til den ble en del av Karmøy kommune ved kommunesammenslåingen i 1965.

Gata er en av de lengste gatene i bydelen, og har variert bebyggelse som viser forskjellige trekk ved boligbebyggelsen i Stavanger fra 1890 og frem til i dag. I den sørvestlige enden bodde mange av bydelens fabrikkeiere og bedriftsledere, og her ble det oppført flere større sveitservillaer på begynnelsen av 1900-tallet.

Kilder:
Austbø, Anne Tove m.fl.: Stavanger byleksikon. Stavanger 2008.
Berntsen, M.: Stedsnavn i Stavanger by og nærmeste omegn. Stavanger 1939.

6 thoughts on “Avaldsnesgata

Leave a Reply