Krigen i Stavanger: Okkupasjon

Hverdagsbilder fra krigen:

This slideshow requires JavaScript.

 

Radiolytting:

Konsul L.W. Hansen på befaring, i 1949, for å få demonstrert hvordan hemmelig radiolytting foregikk under krigen.

This slideshow requires JavaScript.

 

Kongsgård skole:

Det var ikke bare krigshandlinger som forårsaket skade. Her ser vi Kongsgård skole etter en brann 5. april 1942. Klokken 09.25 ble det varslet brann i overetasjen på den gamle hovedbygningen. Brannstasjonen var nærmeste nabo og var raskt på plass. Trolig på grunn av mye sensitivt arkivmateriale og hemmelige dokumenter slapp ikke de norske brannmennene inn med en gang. I stedet gjorde tyskerne iherdige forsøk med håndslukkere uten å lykkes. Etter at man hadde fått fjernet det meste av det sensitive materialet, fikk brannvesenet slippe til. Disse klarte etter en iherdig kamp å forhindre at brannen spredte seg til nederste etasje. Klokken 11.15 var det hele over og brannen slukket. Tyskerne selv mente brannårsaken var en kortslutning i det elektriske anlegget inne på Hausmeister sitt rom. Lokalbefolkningen hadde sine egne teorier og mente brannen oppstod etter et nachspiel, at en girlander av papir og nips tok fyr. På tross av brannens omfang klarte man å redde alle arkivene i første etasje.

This slideshow requires JavaScript.

 

Portene inn til Kongsgård:

I juni 1940 ble ingeniørvesenet i Stavanger kommune beordret til å utbedre innkjørselen. De store, tyske lastebilene hadde flere ganger satt seg fast i kantsteinene i overgangen mellom gateplan og fortau. Det var for trangt og ble derfor utbedret, men det hjalp ikke særlig. Portens åpning var også alt for smal, slik at lastebilene stadig vekk kjørte seg fast i en av de to store og høye støypejernsøyelene.

På hver side av inngangen hadde tyskerene væpnet vakt, med hvert sitt skilderhus. Lørdag 13. juli 1940 var den 27-årige SS-soldaten Franz Smetz en av vaktene. Litt over klokken 12, mens man ennå jobbet med å utbedre åpningen og bytte kantstein, kom en tysk bil kjørende innenfra mot åpningen. Trolig som en følge av arbeidet som foregikk med porten, feilberegnet sjåføren åpningen og traff den østlige portstolpen. Den tunge portstolpen i jern falt framover mot Franz, som stod med ryggen til. Toppen av søylen traff ham i nakken, som knakk. Franz var trolig død før han traff bakken. Tre dager senere ble Franz Smetz begravd på Eiganes. Etter ulykken ble søylene fjernet og åpningen på porten utvidet betraktelig. (Kilde: Glimt fra okkupasjonen. Bind 4. )

This slideshow requires JavaScript.

 

Hafrsfjorddagene:

Hirden markerer Hafrsfjorddagen, 18. juli 1941 på Torget. På talerstolen ser vi Gulbrand Lunde, som sammen med dr. Halvor Næs sto fram som de første lederne for det nye nasjonale partiet i byen. Lunde, som under okkupasjonen ble Quislings propagandaminister, tok mål av seg å omvende hele byen.

This slideshow requires JavaScript.

 

Hirdmønstring:

Her fra en hirdmønstring på Stavanger stadion i 1942. Det er ikke til å unngå å legge merke til at det er et noe glissent oppmøte blant publikum.

BySt1989_09_195.jpg
Hirdmønstring på Stavanger stadion. Foto: Hans Henriksen / Stavanger byarkiv, BySt1989_09_195

 

“Hitlertenner”:

Mot slutten av krigen ble det utplassert betongbarrikader, såkalte «Hitlertenner» rundt om i Stavanger.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Leave a Reply