Vinterleker: Langrenn

Skigåing har man gjort i Norden og i Sibir fra forhistorisk tid, og muligens like lenge av urbefolkningen i Nord-Amerika. Ski var et nyttig hjelpemiddel i jakt og fangst, i tillegg til forflyttninger. Arkeologiske funn tyder på at ski har vært et transportmiddel i minst 5000 år, som er minst like lenge som hjulet.

Mann på ski og med sekk på ryggen. Baby i sekken
Arkivene til Gard Paulsen og Hans Henriksen ble avlevert sammen. Det er dermed noe usikkert hvem som egentlig er fotograf. Enkelte bilder kan ha blandet seg.
Skiløpere, deltakere i Skiforeningens stafett
Skiforeningens stafettrenn i Madlandsheia søndag 7. mars 1937

Tradisjonelt ble ski og staver laget av tre. Skoen var kraftige lærsko, gjerne betegnet skistøvler, som hadde kraftige såler. Bindingene var enkle lær- eller trestropper over vristen og bak hælen. Senere kom Kandahar-bindingene med tåfeste av metall og metallfjærer langs skoen og rundt hælen. For langrenn kom Rottefella, som var en ren tåbinding. Denne er videreutvikler til dagens langrenns- og fjellskibindinger.

This slideshow requires JavaScript.

Skiforeningen i Stavanger

Skiforeningen i Stavanger ble stiftet av Johan Forsberg 14. februar 1934 som en underavdeling av Skiforeningen i Oslo. Det er idag ingen tilknytning mellom disse foreningene.

Den har primært drevet med vintersport i form av turløp, langrenn og alpint. Skiforeningen har stått for flere store idrettsarrangementer, bl.a. det legendariske arrangementet i 1939 da foreningen inviterte til hopprenn på Ullandhaug.

Antrekk:

Enkle råd til skiløpere:

Leave a Reply